1. Fotoskola

01
Välkommen till Elite Swedens fotoskola.
Denna skola riktar sig till såväl nybörjare som till den avancerade användaren.

Vi kommer gå igenom kamerans funktioner och hur de spelar ihop för att skapa en bild, även diverse tips och trix på hur du kan bli en bättre fotograf, kommer dock inte gräva allt för djupt i det tekniska då det lätt blir långtråkigt och inte nödvändigtvis har någon betydelse för hur dina bilder blir. Vi ska försöka hålla det så lättförståeligt som möjligt.

 

Nyttigt och Tänkvärt.

Vad är kunskap om man inte får dela den med någon.

Behöver man en utbildning för att bli en bra fotograf?

Som i de flesta yrken är en utbildning aldrig fel att ha med sig när du ska ut och söka jobb, men i det avseendet om man behöver en utbildning för att bli en BRA fotograf så skulle jag säga nej, så länge som du är konstnärligt lagd och älskar att fotografera och lära dig nya saker så behövs inga utbildningar eller kurser.

Jag har själv inga utbildningar inom fotografering och inte heller har jag gått några kurser, är med andra ord helt självlärd. Den kunskap jag besitter kommer från 14 år av fotograferande och ett brinnande intresse för det jag håller på med, strävan att alltid vilja prova och lära mig nya saker.

Var inte rädd för att experimentera.

För att utvecklas som fotograf så får du inte vara rädd för att experimentera med din utrustning, testa kamerans alla funktioner och försök lära dig den så gott du kan. Kunna hantera kameran utan att behöva tänka på vart du ska trycka för rätt inställning är värt mycket, då kan du i stället koncentrera dig på att forma bilden som du vill ha den.

Nya vinklar kan vara ett bra sätt att få liv i en bild. Sätt dig på huk, kanske blir bilden bättre från ett lägre perspektiv. Vart slår ljuset, är kanske en motljusbild det som fungera. Gå närmre, backa, zooma i zooma ut, testa olika kompositioner.

Sök aktivt efter objekt att fota och låt fantasin flöda fritt, och kolla verkligen på allt, även tråkiga vardagsprylar kan bli roliga bilder med lite fantasi.

Bli inte besviken om du inte får till bilden som du har tänkt dig, du är fortfarande en erfarenhet rikare. Och förr eller senare så sitter den, det gäller bara att inte tappa suget.

Ha roligt när du fotar.

Har du inte roligt när du fotar kommer det synas i dina bilder då inget kommer att stämma. Försök hitta det som ger dig något i utbyte, fundera på vad du tycker är kul att fota och försök sedan utveckla dig ut i från det. Låt dig inte brytas ner av andra personers kritik, många har en åsikt och vissa låter sig höras. Det viktigaste är att du gillar det du gör.

Man bör dock vara öppen för viss kritik för att utvecklas, men då måste den vara konstruktiv och framföras på ett vettigt sätt, görs det rätt så bidrar det istället till att du blir en bättre fotograf.

Den bästa bilden är den som blir tagen.

Försök att låta kamera följa med dig ut så mycket som möjligt, man vet aldrig när ett fototillfälle uppenbarar sig. Många gånger har man önskat att kameran hängt där på axeln när en underbar solnedgång dykt upp eller något annat minnesvärt som inte går att beskriva på annat sätt än med en bild.

Hitta inspiration.

Ibland är inspirationen låg och man har svårt att komma på nya saker att fotografera. Ett bra sätt är då att söka efter andra duktiga fotografer på nätet och kika lite vad de har i sin portfolio. Det bästa stället att hitta duktigt folk och högklassiga bilder är 500px.com.

Sätt upp mål.

Sätt upp mål med ditt fotande, dessa behöver inte vara stora eller ha speciellt stor inverkan på dig och ditt fotande. Kan vara små saker som att du nu vet hur vissa delar av kameran fungerar, kanske har du lärt dig hur man komponera en bild på ett bra sätt.

Försök alltid sträva efter att lära dig nya saker och låt dina mål bli större och större. En stor milstolpe för många är när det kan använda sin kamera helt manuellt.

Det är många som köper dyra kameror och sedan inte har en aning om hur ISO, bländare och slutare påverkar varandra och bara fortsätter att använda kameran i automatiskt läge, dessa personer kommer inte att utvecklas speciellt mycket i sitt fotograferande.

Att känna sin utrustning är ett måste om du ska kunna utvecklas till en bra fotograf.

Mät dig helst inte mot andras bilder.

Det gjorde jag själv mycket i början och speciellt de högklassiga bilderna som vissa veteran-fotografer tog. Risken med att försöka mäta sig med de som har fotograferat i många år är att du kan lätt tappa suget. Hämta gärna inspiration från andra men försök undvika att jämföra dina bilder rakt av, det är inte meningen att du ska ta högklassiga bilder som nybörjare, det kommer med tiden då din erfarenhet växer och du vet vad som funkar och ser bra ut.

Var självkritisk.

I början kommer du tycka att det mesta du fotar ser bra ut, men allt eftersom tiden går och du får mer erfarenhet så kommer du även inse att de där bilderna du tog i början av ditt fotograferande inte alls mäter upp mot de du tar nu. Att vara självkritisk är bra när det kommer till fotograferande, du höjer hela tiden ribban på så vis.

När tillräckligt många år har gått så bör du ha blivit så självkritisk att bara de absolut bästa bilderna sparas, bilder som du tyckte var bra för några år sedan åker nu direkt i papperskorgen. Du ser på dina motiv på ett helt annat sätt, detaljer, ljus och skuggor måste stämma, du vet exakt hur du ska göra för att få din bild. Även känslan du vill förmedlar är mycket viktigare, kameran har mer eller mindre blivit en förlängning av dig själv.

Men måste vara helt ärlig här, det finns tyvärr de som inte ens når upp till denna nivån, och då talar jag ändå om yrkesfotografer. De stannar på en ok nivå och kommer inte längre, alla har inte det lilla extra för att ta bilder som står ut från massan. Man bör vara konstnärligt lagd och ha ett bra öga för vad som funkar, bara för att man behärskar tekniken och gör allt korrekt betyder inte det att bilden blir bra.

När kan jag börja kalla mig för fotograf?

I princip skulle du kunna kalla sig för fotograf i samma ögonblick du tar tag i din kamera och knäpper en bild. Det är egentligen upp till dig själv när du vill börja titulera dig det. Åsikterna kring detta är förstås många, men tycker själv att när du känner att du behärska din kamera och har en jämn och fin kvalité på dina bilder så ser jag inget fel i att du kallar dig för fotograf.

Leave a Reply