10. Vad är Macrofoto?

061
Marcro inom fotovärlden betyder att motivet är en närbild och oftast är det små insekter eller mindre blommor osv som fotas.

Då skärpedjupet vid macro kan bli väldigt kort så är det ibland svårt att pricka in fokus, det är även lätt att man står och gungar lite och ett stativ är då att föredra.

Autofokusering kan fungera fint i en del fall, men det bästa brukar vara att köra fokus helt manuellt och med ett stativ då.

Vanligaste Macrolinsen 1:1.
Vanligaste är macrolinser med förstoring på 1:1, dessa brukar kallas för äkta macro då motivet avbildas i sin rätta storlek på sensorn.

Idag finns det gott om prisvärda 1:1 Macron på marknaden, och eftersom 1:1 Macron är så kallade prime-linser med fast brännvidd så är skärpan oftast bättre än vanlig zoom-linser. Med andra ord kan de med fördel även användas till porträtt eller där skärpa går före smidigheten av en zoom.

Halv Macro 1:2.
Det finns även så kallade halv-macron, dessa har då en förstoring på bara 1:2 och återfinns ibland på vissa tele-zoomar som en extra funktion.

Ett halvmacro är mer eller mindre en kompromiss, du får en zoomlins och ett macro. Ibland kan en förstoring på 1:2 fungera fint, men vill du komma riktigt nära så är det ett äkta 1:1 macro du ska ha.

Super Macro.
Utöver dessa finns även nått som heter super macro likt Canon MP-E 65 som har en förstoring från 1-5x, långt ifrån lika vanligt och oftast pilligt att hålla på med då skärpedjupet blir väldigt kort.

För att få en bild skarp och med större skärpedjup så måste man göra något som kallas för att fokus-stacka bilder, man fokusera och tar sedan en bild, flyttar fokus lite och tar en bild till och så håller man på tills hela motivet, t.ex en flugas öga är helt övergånget från framkant till bakkant.

Dessa kanske 20-tal bilder sammanför man sedan i ett redigeringsprogram för att skapa den slutgiltiga bilden, proceduren är krånglig, tidsödande och knappast för alla.

Mellanringar.
Har du redan en fin lins så kan denna bli ett macro med hjälp av ringar som sätts mellan kamera och lins. Med hjälp av ringarna så ändrar du linsens närgräns och ju mer ringar du sätter på ju närmre kommer du det du fotar.

Ett set brukar bestå av 3st ringar i olika tjocklekar. Ex, 13mm, 21mm och 31mm, dessa kan användas var för sig eller paras ihop till önskad tjocklek.
060

När mellanringar används på en zoomlins så blir funktionen omvänd gentemot när du använder den på vanligt vis. Ex: Du har en 70-200mm zoom, vid 200mm kommer du närmre motivet än vid 70mm, men med ringarna är 70mm det som ger störst förstoring då du kan komma närmare pga ändrad närgräns. Vid 200mm zoom så ökar du istället närgränsen vilket gör att du måste backa för att få fokus.

För att mellanringar ska fungera tillfredsställande så bör du inte gå under 50mm i brännvidd, det som kan hända beroende på linsens specifikation är att fokus kan hamna inne i linsen, närgränsen blir med andra ord för kort.

En lins på ca 70mm brukar fungera fint, men även ner till 50mm kan som sagt gå. Nackdelen med mellanringar är dock att du inte kan fokusera på oändligt, avståndet du kan få in i fokus på blir väldigt begränsat, och ju fler ringar du sätter på ju värre blir det.

Här är några bilder som jag har tagit med en Canon 70-200mm 2.8L IS II med 64mm mellanringar och zoomen på 70mm. Detta ger faktiskt större förstoring än ett 1:1 Macro.

061

062

063

064

Slutresultatet blev bra, men stativ är i stort sett ett måste då skärpedjupet blir väldigt kort och det är svårt att få in fokus rätt. Att använda ringar är inte så lätt som att använda ett vanligt 1:1 macro, det kräver extra tid och pysslande för att få det bra, så allt är egentligen en kompromiss.

Nu fotar jag inte så mycket macro och då känns det inte värt att ha en dedikerad macrolins som mest blir liggandes. Men känner du att närbildsfoto är din grej, då är ett riktigt 1:1 macro det bättre alternativet pga att det är mycket mer lättanvänt.

Vill du räkna ut hur mycket förstoring du får med diverse ringar så finns det en kalkylator här: Klicka!

Leave a Reply