11. Behärska Naturfoto

073
Men fota natur är väl enkelt?
Ja, det väl inte så märkvärdigt egentligen, men det finns dock en del saker man bör tänka på innan man beger sig ut.

När jag säger naturbilder menar jag inte blommorna i rabatten hemma, även om de möjligtvis faller under den kategorin. Det första jag tänker på är en vacker skogsväg mitt ute i skogen bland lövträd, stenar, mossa, svampar och granar. Natur omfattar förstås mycket mer än så, men vi måste börjar någonstans.

Utrustning.
Beroende på hur länge du tänker vistas ute i skogen så är olika grader av utrustning viktigt att tänka på. Planerar du att vara ute hela dagen så är givetvis mat och dricka ett måste, ombyteskläder är inte fel, lätt att trampa i nått kärr eller bäck och bli blöt om fötterna. En bra ryggsäck att stoppa allt måste också till, men det viktigaste av allt är en telefon med gps, både att kunna ringa på om det skulle hända dig något och se vart du befinner dig.

Tar du istället bilen och endast gå små sträckor längs grusvägar för att sedan återvända, då kan man förstås dra ner på utrustning, dock är telen lika viktig här om bilen skulle få för sig att gå sönder mitt ute i ingenstans.

Med andra ord använd dit sunda förnuft när du beger dig ut i skogen, tala gärna om för någon att du tänker ge dig ut.

Val av lins.
Beroende på vilket typ av bild du är ute efter så kan valet av lins vara viktigt. Hur ser naturen ut där du har tänkt fota, är det lövträd, granar, mycket sten osv. Nu har du kanske inte lyxen att inneha en hel bataljon av objektiv, men vi kommer ändå att gå igenom vilka linser som passar var.

Vidvinkel.
Med en kraftigare vidvinkel på kameran så är det mycket i motivet som måste stämma då den täcker mer av din omgivning. Det kan både vara en fördel och en nackdel beroende på motiv.

Här är exempel på ett bra motiv där vidvinkel fungerar fint. Dimman skapar atmosfär och man ser inte allt för djupt in i skogen bland allt ris.
067

Här har vi motsatsen där vidvinkel fungerar sämre. Lite snö och kala träd som ser röriga och tillintetsägande ut, inte speciellt rolig bild. Hade förvisso inte sett roligare ut på längre brännvidder heller, vissa motiv ska helt enkelt undvikas.
069

En bild på trädkronor, motiven behöver inte vara konstiga eller speciella, med lite fantasi, olika vinklar och diverse perspektiv så kan vanliga träd bli intressanta. Hittar du inget på marken…titta upp.
071

Vidvinkel fungerar oftast bra runt om i skogen, är man bara uppmärksam på allt i omgivningen så kan det bli trevliga bilder. Trädkronor funkar i stort sett alltid och speciellt på hösten då solen står lågt och löven sprakar av färger.
070

När du sedan har tröttnat på vidvinkel så tar du fram macro-linsen istället och börja söka på marken, man brukar alltid hitta något roligt att fota. Med ett macro är det oftast lättare att hitta saker att fota då bara en liten del i motivet ska stämma. När du fotar vidvinkel så är det väldigt mycket som ska se bra ut för att bilden ska bli bra.

Lite klöver är aldrig fel, använd din fantasi och sök aktivt.
066

Här är vi ute på tidiga morgonkvisten och kryper längs en grusväg, härlig soluppgång med dagg i gräset gav denna vackra bild. Linsen som användes var en Sigma 50mm 1.4 ART fullt öppen på f/1.4, mycket trevlig prime-lins som borde finnas i varje fotografs väska. Här har vi även vänt motljuset till vår fördel.
a033

Här åkte vidvinkeln fram igen, en vackert lövad grusväg mitt ute i skogen i småland. Notera hur vi använder de raka linjer som finns naturligt i motivet, detta görs för att leda öga djupare in i bilden.
a034

En tråkig stubbe mitt ute i skogen kan bli ett fint motiv med rätt brännvidd, här användes en Canon 70-200mm 2.8 IS II lins ställt på 200mm helt öppen med f/2.8 i bländare. Har du en långzoom så har du fördelen att komma åt motiv som annars kanske inte är så lättåtkomliga.
a035

Slutord
Sveriges natur är underbar och vi har tur att få så pass kraftiga skiftningar mellan årstiderna att det alltid finns något nytt att upptäcka från år till år. Äger du bara en lins till kameran så inte det hela världen, gå ut och gör det bästa av situationen – och framför allt njut.

Leave a Reply