12. Nattfoto

086
Nattfotografering är alltid roligt och för det mesta inte särskilt svårt att få kläm på. Har du inte tidigare fotat på natten så ska jag ta dig igenom det viktigaste du bör tänka på innan du ger dig ut eller när du väl är på plats.

Utrustning.
Inga konstigheter här egentligen, utöver din kamera så behöver du ett stadigt stativ, även en självutlösare kan vara ett bra tillbehör så du slipper röra själva kamera vid exponeringen. En vidvinkellins är oftast att föredra då de flesta nattfoton tenderar att vara stads eller landskapsbilder. Kanske en fällstol/jaktpall att sitta på, även en huvudlampa är bra att ha om det är väldigt mörkt.

Ta bilden.
Kameran bör användas i helt manuellt läge för att allt ska fungera korrekt. Autofokus på linsen ska vara avstängd då den annars pga mörkret mest kommer att jaga utan att hitta fokus, manuellt läge som gäller här också.

Är det så pass mörkt att du inte kan hitta något att fokusera på så ska linsen fokus ställas på oändligt, en ficklampa är förstås bra att ha för att se markeringarna på linsen. Ett högt bländartal likt f/9 eller f/11 är som vanligt att föredra när du fotar landskap.

Slutatiden du ska använda kan variera rejält beroende på ljus, motiv, årstid och givetvis vilket f-tal och ISO du väljer att använda. Generelt vill man använda så lite ISO som möjligt för att hålla bruset i bilden nere, men det är förstås inte alltid optimalt beroende på vad som fotas. Vid längre slutartidet över 30s så används något som kallas för BULB-läget, i detta läget tilllåter kameran dig att hålla slutaren öppen hur länge du vill.

Ett bra hjälpmedel här är en fjärrutlösare med display och räkneverk, den kan vara trådad eller trådlös, spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att den kan låsas i BULB-läge och du ser hur länge slutaren har varit öppen.
083

Exempel.
Du vill nu fota stjärnhimlen, för att slippa att stjärnorna skapar vita streck över himlen pga för lång exponeringstid så måste du kompensera detta på något sätt, du kan då öka ISO och på så vis hålla slutartiden lägre, du kan givetvis även tumma på f-talet, kanske sänka det från f/9 till f/6.3 för att tjäna in lite extra ljus.

Hur mycket du väljer att öka ISO eller sänka f-talet är upp till dig själv, allt är en avvägningsfråga om hur mycket brus du tycker är godtagbart gentemot slutartid, eller hur oskarp bild du kan komma undan med pga sänk f-tal. Även längre slutartider utan ökat ISO skapar brus, dock inte i den utsträckningen ökat ISO gör.

Bildexempel.
Den här bilden är tagen med ett f-tal på f/9, ISO 50 och slutartid på straxt över 4 minuter, man kan tydligt se sträcken på himlen efter stjärnorna, i detta fallet ville jag jämna ut vågorna på vattnet och var då tvungen att ha en längre slutartid. Sträcken från de stjärnor man ser är förstås lätta att fixa i efterhand via redigering, men gillar det då det ger lite rörelse i bilden.
080

Nästa exempel är lite annorlunda, här lyser månen och ljuset är lite bättre än på den första bilden. Vattnet var även rätt lugnt och gav mjuka reflexer utan att behöva ha för lång exponering, månen ville jag ha så skarp som möjligt och höll pga det nere slutartiden. Inställningarna för denna bilden var: f/9, ISO 800 och 30 sek slutartid, då ISO var ställt på 800 så kunde exponeringstiden hållas lägre.
084

Här är ett annat på både vatten och lite byggnader. Inställningarna här var: f/9, ISO 50 och 1 min 17 sek, detta var dock tillräckligt för att få ett litet spår från stjärnan over hustaken. Med andra ord krävs det inte lång tid för att jordens rotation ska ge upphov till ljusspår, vill du slippa dessa så håll exponeringstiden lågt.
085

Slutord.
Nattfoto kräver klart mer tid och tålamod än annan fotografering för att få bra, tiden du ska exponera är ibland svår att uppskatta och bilderna kan bli både över och underexponerade innan man prickar rätt. Men tar man det bara lugnt och lägger ner den extra tid som krävs så brukar slutresultatet bli rätt unikt.

Leave a Reply