2. Välja Kamera

053
Förord
Då det numera finns en uppsjö av digitala kameror att välja mellan så kan vara svårt som nybörjare att veta vad som passar just dig. Till att börja med så är det sällan en bra idé att köpa den kraftigaste och dyraste kameran du hitta för att sedan tro att dina bilder automatiskt kommer bli bra.

Det är inte den dyra tekniken som gör dig till en bra fotograf, en duktig fotograf kan ta tilltalande bilder oavsett utrustning. Det är först efter att du har utvecklats tillräckligt mycket som du kan ha nytta av mer avancerad teknik, vilket kan ta flera år.

Smartphones
Mobiltelefon med inbyggd kamera har funnits ett bra tag nu, men det är bara nu de sista åren den inbyggda kameran har blivit så pass bra att du numera kan ta godtyckliga bilder men din telefon. Äger du en lite nyare mobil med inbyggd kamera så kan det vara ett bra sätt att komma igång med ditt fotograferande innan du går på en dedikerad kamera.

Men måste tyvärr medge att fotografen i mig säger att en mobil är egentligen inte till för att fota med utan att ringa på, men kan trots allt en bra inkörsport.

Kompaktkamera
02

En kompaktkamera är troligtvis vad de flesta familjer väljer att köpa när de väljer kamera. De fungerar fint vid barnkalaset, semestern eller vid lättare dokumentära bilder. Fördelen med en kompaktkamera är att den kan vara billig, för runt 500:- kan du få tag i en mindre avancerad modell, denna ger dock inte mycket svängrum för kreativitet då funktionerna i den är rätt begränsade.

Det finns förstås mer avancerade modeller för runt 1500:- och upp åt 8000:- om man så önskar, det ger givetvis mer svängrum men även dessa är begränsade till viss del då linsen inte är utbytbar.

Är du osäker på om foto verkligen är din grej så köp en kompaktkameran för all del, men finns intresset där så är det oftast något du växer ur ganska snabbt.

Vi lämnar kompaktkamerorna och går på systemkameror i stället.

Systemkamera
03

DSLR står för “Digital single-lens reflex” även kallad digital SLR.
Det betyder att kameran är digital och använder en styck lins där ljuset når en spegel varpå ljuset reflekteras vidare upp till en sökare vid ditt öga.

En vanligare använd term är oftast systemkamera istället för DSLR.

En systemkamera är mer avancerad än en vanlig kompaktare och ger därför mer utrymme för kreativitet. Här har du även möjlighet att byta ut din lins vilket öppnar upp för större möjligheter gentemot en vanligt kompaktare där linsen som sagt inte är utbytbar.

Du har även möjlighet att fästa en extern blixt på toppen av din kamera via det inbyggda hot shoe fästet. Du kan även styra massor av andra studioblixtar via radiosändare eller IR.

En systemkamera har oftast mer avancerade inställningar än en vanlig kompaktare. Bättre fokussystem, sökare, sensor, hastighet, brus, färger osv.

Vilket märke du väljer är helt upp till dig själv, det finns för och nackdelar med alla märken. Själv kör jag Canon rakt igenom, men du kanske är en Nikon-människa, åkt till affären och kläm och testa dig fram.

Det finns numera fina instegsmodeller för runt 3500:- där du får ett kamerahus och tillhörande lins. Linserna som hänger med de billigare paketen fungerar oftast fint till att börja med. När du sedan känner att linsen är en begränsning för att du ska kunna utvecklas så är det bara att byta.

Många blir avskräckta av att kamerorna är för avancerade, men det går också att köra helt automatiskt om man är rädd för alla inställningar. När du sedan känner dig mogen för mer manuella lägen, ja då har du möjligheten att ändra.

Slutord
Vad du väljer i kameraväg är egentligen inte det viktigaste, inte till en början i all fall. Det viktigaste är att du ha roligt, hitta nya saker att fota, att försöka förmedla en känsla är viktigt. Vad vill du säga med bilden, försök hitta din stil, nått som driver dig att ta bilder så ofta som möjligt. Övning ger färdighet även om man som fotograf aldrig blir fullärd, det finns alltid nya saker att prova på och ta lärdom av.

Leave a Reply