3. Objektiv.

05

Objektivet eller linsen:
Vi kommer hålla det enkelt och inte bli allt för tekniska.

Lika viktigt som kameran är linsen, den kan i många fall vara viktigare.
Linsen består till stor del av formade glasbitar som släpper in ljus som sedan fokuseras på din sensor.

Linser anges i F-tal/bländare och brännvidd.

Bländare: Från sid #4
Bländarbladen sitter i linsen och bestämmer den mängd ljus som ska nå sensorn.
Bländaren graderas i olika F-steg, exempel är då f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32.
Där lägsta f/1.4 släpper in mest ljus och högre f/32 släpper in minst ljus.

En lins med f/1.4 i full bländaröppning är väldigt ljusstark fullt öppen, men den starka ljusstyrkan kommer på bekostnad av lägre skärpa och kortare skärpedjup. Givetvis går det att öka F-talet och därmed ökar även skärpan men på bekostnad av att ljuset sjunker och skärpedjupet blir längre.

Skärpedjupet i en bild är avståndet mellan det närmaste och längst bort belägna objekt som visas acceptabelt skarp.
I exempelbilden är skärpedjupet kort pga att bländaren var fullt öppen.
04
Högre f-tal ger längre skärpedjup, du ser mer skärpa i för och bakgrund.
Lägre f-tal ger kortare skärpedjup, du se mer oskärpa, bokeh med ett finare ord.

En 17-40mm f/4 lins betyder att den har en fast maximal bländaröppning på f/4 oavsett vart i linsens zoomområde du befinner dig. 17-40mm är brännvidden och betyder att den har en vidvinkel på 17mm och kan zooma som längst 40mm.

Brännvidden är vanligtvis representerad i millimeter, det är inte ett mått på linsens längd utan en beräkning av ett optiskt avstånd från den punkt där ljusstrålarna möts för att bilda en skarp bild av ett objekt på sensorn i kameran.

17mm anses som vidvinkel vilket betyder att du får med mer av det du fotar, likt vid landskapsfotografering. 40mm är då förstås motsatsen och betyder att du zoomar in det du fotar istället. Har du en lins på 16, 15, eller kanske 14mm, ja då får du ännu mer vidvinkel.

Det finns även fasta normallinser och dom betecknas med fast brännvidd likt 50mm f/1.4. Den har då ingen zoom utan är helt fast och med en maximal bländaröppning på f/1.4. Linser med fast brännvidd som då är utan zoom är i de flesta fall de skarpaste objektiven.

Det finns även telezoom likt 70-200mm f/2.8. Denna är inzoomad redan från början och ökar sedan mer mot 200mm och med en maximal bländaröppning på f/2.8.

Superzoom kan betecknas 17-300mm f/3.5-f/6.3.
Här hände nått, nu har du inte längre någon fast bländaröppning vartefter du zoomar upp mot 300mm. Detta är pga att bländarbladen inte klarar hålla ljuset hela vägen upp mot 300mm utan stänger gradvis bladen. Återfinns på många billigare zoomar.

Fast bländaröppning är alltid att föredra, men dessa är inte alltid så billiga då dom oftast är större och innehåller mer glas.

Utöver f-tal och bländare kan linserna även ha IS (image stabilizer) likt canons linser, eller VR (Vibration-Reduction) som Nikon kör med. Finns även linser från Sigma och då heter det OS (Optical Stabilizer).

Optisk stabilisering är användbart vid handhållet och lägre slutartider. Det hjälper dock inte om objektet rör sig snabbt, då är det kortare slutartid eller mer ISO som gäller. IS, OS, VR hjälper endast till att stabilisera linsen.

De flesta linser har även AF automatisk fokusering, detta går att slå av via en knapp på linsen så att du istället kan fokusera manuellt MF.

Slutord
Det är en hel djungel av linser på marknaden och som nybörjare är det inte lätt att veta vilken brännvidd som ska användas var eller om det passar för just din typ av fotografering. Har du möjlighet att låna en lins/linser från någon innan du köper så gör det, många butiker erbjuder förvisso öppet köp och då kan du ju testa innan du bestämmer dig helt.

Leave a Reply