4. High Speed Photography

a05
High Speed Photography är något alla fotografer borde testa.
Jag har gjort en video tutorial om hur du går tillväga för att skapa dina egna high speed bilder. Du behöver givetvis inte följa videon till punkt och prickar, och du klarar dig även fint på mindre utrustning än det som visas i videon.

High speed photography är när du fryser ett objektets rörelse som oftast är för snabbt för ögat att uppfatta, i det här fallet ska vi använda någon typ av vätska där vi sedan släpper ner ett föremål för att skapa en kaskad.

Vi inriktar oss på att använda en systemkamera och extern blixt, även om det fungerar med en vanlig kompaktare, om än något begränsat.

Det du behöver är en systemkamera, gärna en macrolins eller någon typ av telelins, en extern blixt (speedlight) med ställbar styrka, gärna ett stativ till både kamera och blixten. Någon form av styrning av blixten via hot shoe kontakten, sladd, radiosändare eller vad du vill använda. En självutlösare kan vara bra att ha så du slipper står bakom kameran och fyra av.

Det fungerar dock att köra utan styrning och istället skjuta av blixten helt manuellt för hand, men tillvägagångssättet är lite annorlunda, mer om det senare.

Du behöver förstås någon typ av behållare att ha ditt vatten i, även nått föremål att släppa ner i vätskan du använder, vad du väljer är upp till dig själv.

Vatten är det vanligaste, men du kan även använda mjölk, yoghurt, vattenbaserade krämfärger eller vad du nu kan hitta på.

Så här fungerar det.

Du vill uppnå en fryseffekt av det du fotar, då måste det till ett väldigt snabbt och skarpt ljus, därför använder vi en blixt.

Detta måste utföras i ett mörkt rum då vi inte vill ha något annat ljus än det från blixten ska träffa sensorn i kameran.

Eftersom det är mörkt i rummet så använder du inte slutaren att ta bilden på samma sätt som om du hade varit ute och fotat en sommardag.
Slutaren ska bara hålla öppet tillräckligt länge för blixtljuset att registreras på sensorn, sen ska den stänga.

Vi säger att du nu använder en styrd extern blixt via sladd eller radiosändare.
Rummet behöver inte vara helt svart, bara så pass att om du tar en blid med säg 1/200 i slutartid och utan blixt, så ska bilden komma ut helt svart, kan du fortfarande utskilja något i bilden så är det för ljust i rummet och du behöver mörklägga mer.

En extern blixt går oftast att ställa i styrka, 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64, 1/128, där 1/1 är full styrka och 1/128 är lägsta styrka.

Det fungerar såhär att ju lägre styrka du använder på blixten desto korta ljuspuls får du och ju lättare är det att frysa rörelsen på det du fotar.

Slutartiden i kameran brukar som max gå att ställa till 1/8000 vilket inte alltid är snabbt nog för dessa bilder, och dessutom så skulle du behöva en lampa lika stark som solen för ens få något att fastna på bilden.

Därför använder vi istället en snabb speedlight då dessa går neråt 1/40000 i ljuspuls på de lägre inställningarna.

Igen, det är alltså blixten som tar bilden och slutaren spelar därför mindre roll.
Slutaren ska bara hålla öppet tillräckligt länge för blixtljuset att registreras på sensorn.

Gör dig klar för fotografering.

Blixten ställer du på helt manuellt, placera den 20-30cm från det du ska fota.
Styrkan du ska använda varierar från de olika blixtmärkena, och även avståndet du ska ha den på. Men testa att ställa den på 1/32 i styrka och de nämnda 20-30cm.

Linsen ställer du på manuell fokus, ställ in fokus där du vill att föremålet ska landa. Kameran kan du ställa på 1/200 i slutartid.

Då den externa blixten är synkad till kameran så kommer den att fyras av när du tar bilden, du behöver bara ta bilden vid rätt tillfälle, vilket inte alltid är så lätt.
Men ge inte upp, om du får 1 bra bild av 10 så är det bra.

Fota utan synkkabel eller radiosändare.

Ett annat alternativ om du inte har en synkkabel eller radiosändare till blixen är att ta blixten i handen och fyra av den manuellt.

Detta kräver en längre slutartid och ett mörkare rum för att slippa omgivningsljus.
Du ställer slutartiden på låt oss säga 5sek, du fyrar av kameran, under den tiden så måste du hinna släppa ditt föremål ner i baljan och samtidigt fyra av blixten manuellt innan slutaren stänger.

Låter svårare än vad det är.
Tycker du 5sek är för kort tid så ställ den på 10sek istället, se bara till att ha tillräckligt mörkt i rummet.

Du ska bara låta slutaren vara öppen tillräckligt länge för att hinna släppa ditt föremål, tillföra ljus via blixten och sedan är det klart.

Denna tekniken kan användas med vilken kamera som helst så länge som du kan ställa slutartiden manuellt.

Har du några frågor så går det bra att ställa dom i kommentarsfältet nedan.

Får väl ge ett smakprov på hur det kan se ut.
Dessa kommer ifrån min egen studio.
a020

a019

a018

a017

a016

a015

a012

a011

a010

a09

a08

a06

a05

a04

a03

a02

a01

0a7

a028

a027

a026

a025

a024

a023

a022

a021

a05

Leave a Reply