5. Ljus och skugga i bilden

055
Ljus är allt.
Ljuset du väljer att fotografera i bestämmer hur din bild kommer att se ut och är utan tvekan den klart viktigaste biten, detta är något du måste behärska om du ska kunna utvecklas som fotograf. Lika viktigt som ljuset är förstås de skuggor det skapar, för utan skuggor blir bilden helt platt.

Att få till ett bra ljus är viktigt för att sätta rätt stämning i bilden.
Ska du använda morgonljus, medljus, motljus, sidoljus, kvällsljus, dämpat ljus, starkt ljus, indirekt ljus osv.

Man bör helst undvika att fotografera i starkt solljus om man inte kan lätta upp skuggorna med en blixt eller en reflexskärm. Det kan även vara svårt att få en jämn exponering, ett bättre ljus är istället om solen gömmer sig bakom ett svagt täcke av moln så du får ett soldis. Molnen och solen ihop fungerar som en stor softbox och brukar ge behagligare bilder.

The Golden Hour.
Inom fotografvärlden finns det något som kallas för “The Golden Hour” eller “Magic Hour”, ordets betydelse anspelar på den tid på dygnet när solen ger det mjukaste och varmaste ljuset. Detta sker någon timme innan soluppgång till något efter, likaså någon timme innan solnedgång och lite efter. Ska du fota landskapsbilder så är detta det klart bästa och behagligaste ljuset.

Indirekt ljus kan också vara trevligt att använda.
Din modell sitter i ett rum med stora fönster, utanför skiner solen rakt in, men istället för att den träffar direkt på modellen, så träffar den istället golvet framför och reflekteras. Det är ett indirekt ljus och brukar se rätt bra ut.

En annan typ av indirekt ljus är en reflexskärm. Många fotografer gillar att använda en reflexskärm ihop med det naturliga ljus som finns att tillgå utomhus. Det är oftast lättare än att släpa med sig tunga blixtar och batteripack, och det kostar även en hel del extra pengar.

Exempel på hur en reflexskärm används. Solen har jag satt snett uppe till vänster bakom modellerna, reflexskärmen står också till vänster men snett framför istället. Här har jag använt en stor 120cm skärm med guldton, solen reflekteras in i skärmen och träffar sedan modellerna.
020

Ljuset kan bli hårt beroende på vilken typ av yta reflexskärmen har. I detta fallet var det en hårt reflekterande yta vilket kan ge upphov till skarpa skuggor om man inte gör rätt.

En del skärmar har även en vit yta, och då blir ljuset mer diffust och mer utspritt och du slipper oftast skarpa skuggor. Exempel på reflexskärm som går att köpa: Reflexskärm

Bygga egen reflexskärm.
Vill du inte köpa en redan färdig skärm så kan du lätt bygga en egen i silver eller guld. Du behöver är en överlevnadsfilt/aluminiumfilt, finns att få tag på för runt 25-70:- och räcker till flera skärmar om man vill. Du behöver även något att fästa filten på, kartong av olika slag brukar finnas att få tag på rätt enkelt, därefter limmar du helt enkel dit filten på kartongen men någon typ av papperslim, dubbelhäftande tape fungerar med.

Var inte rädd för motljus
Motljus vid fotografering är inte alltid så trevligt då det kan vara svårt att få en bra exponering. Men i vissa fall kan det förstärka och vara precis det som behövs i bilden.

Här har vi ett motljus som är vänt till en fördel.
Löven lyses upp bakifrån och det skapar en trevlig effekt.
022

Dämpat ljus eller molnigt.
Molnigt behöver inte betyda tråkiga bilder. Du har ett väldigt jämt ljus då hela himlen är en enda stor softbox. Du slipper hårda skuggor och svåra exponeringar från starkt solljus.

Här är ett exempel på en bild tagen en molnig dag. Ett mycket jämt ljus som gör att slutresultatet oftast blir väldigt bra.
023

Medljus med solen i ryggen.
Medljus där du som fotograf har solen exakt i ryggen är väldigt sällan ett roligt ljus. Det blir oftast en platt och rätt tråkig bild. Flytta dig lite åt höger eller vänster, du har fortfarande en del medljus fast du ändra vinkeln mot solen lite, det brukar göra stor skillnad.

Tyvärr har jag inte många bilder att välja mellan som exempel på direkt medljus då jag aldrig tar sådana bilder. Men här är en i alla fall en, en mycket tråkig sådan.
049

Kvällsljus.
Kvällsljus med klar himmel när solen är bakom horisonten är ett trevligt och mjukare ljus. Nackdelen är väl just den att det inte finns lika mycket ljus att tillgå och att du då kanske måste dra på lite extra ISO, om du inte har en ljusstark lins eller stativ att tillgå.

Ett exempel på en bild tagen på kvällskvisten, solen är i stort sett borta. Ljuset är mjukare och det är även en trevlig dimma i motljus som förstärker effekten.
024

Här är ett par exempel till på hur man kan leka med solljus och dimma för att skapa atmosfär i bilden.
052

050

051

Solnedgångar är alltid mäktiga att fånga på bild
Här är vi ute under “The Golden Hour”. Ljuset går åt det orange hållet vilket värmer upp bilden och gör den trevlig att kolla på. På denna bild har jag även använt ett omvänt graderat ND9 filter framför kameran.
Finns att läsa om här: #6 Landskapsfoto, vad bör man tänka på?
025

Här har vi en till där kvällssolen har används för att skapa en trevlig effekt.
075

Slutord
Att lära sig hur ljuset fungerar i en bild skulle jag säga är det viktigaste ut av allt. Veta vart man ska slå ljuset och vart man ska lägga skuggorna i bilden är lika med kontroll. Och har du kontroll så kommer du kunna skapa bilder som står ut från massan.

Leave a Reply