6. RAW eller JPEG

08
I stort sett alla systemkameror kan fota i något som kallas för RAW, som står för råfil.
En råfil är egentligen bara en massa data, för att få fram en bild så måste filen in i en råfilskonverterare och ev ett fotoredigeringsprogram där den då konverteras till nått sebart så som en JPEG eller PNG.

En råfil tar mycket mer plats än en vanlig JPEG fil och kan vara en av anledningarna att inte använda det. Men fördelen är just den att råfilen innehåller mycket mer data gentemot en JPEG-fil som redan är konverterad och redigerad direkt i kameran.

I RAW får du en platt fil utan extra pålagd kontrast, skärpa, färg osv.
Du slipper ställa in vitbalansen på plats, allt kan göras efteråt i råfilskonverteraren, där kan du även lägga på ev kontrast, skärpa, färg osv. Du gör det kameran gör på en JPEG-fil, fast du har själv full kontroll på slutresultatet.

Vill du göra det enkelt för dig så fota i JPEG, bilden är klar att användas som den är och behöver inte någon redigering för att kunna synas.

Vill du istället ha full kontroll på ditt skapande och anser att en bild inte är klar förrän den har gått igenom ett redigeringsprogram så är det RAW du ska fota i.

Det är alltid bättre att redigera en RAW-fil gentemot en JPEG-fil då råfilen innehåller mycket mer data. JPEG-filen är redan “förstörd” eller rättare sagt redigerad av kameran och kan inte efter-redigeras på samma sätt.

Vad du vill fota i är givetvis upp till dig själv, JPEG fungerar tillfredsställande för många, men du bör i alla fall överväga att testa RAW då det öppnar upp fler möjligheter.

Mer om ämnet finns att läsa här:
Måste jag redigera?

Leave a Reply