7. Måste jag redigera?

058
Nej, det finns inget som säger att du “måste” redigera dina bilder före användning. Det beror förstås lite på vad du ska ha dem till också, vanliga dokumentära eller allmänna bilder kan fungera fint utan.

Skjuter du dina bilder i vanliga JPEG-format så sköter kameran din redigering, men går du däremot över till att fota i RAW format så måste bilderna in i en typ av redigeringsprocess för att kunna användas. För att kunna öppna och redigera RAW-filer så måste du ha ett program som heter Adobe Camera Raw, detta är ett plug-in till de program jag listar nedan.

Även om du bara fotar JPEG så är en översyn av dina bilder i ett redigeringsprogram före användning aldrig fel. Många litar för mycket på att kameran lägger färg, kontrast, vitbalans och exponering helt rätt, ibland kan det fungera helt perfekt men i andra situationer kan det se helt konstigt ut, och då är en översyn bra.

Man kan säga så här, dagens redigeringsprogram är som de gamla mörkerrummen som användes ihop med analoga kameror förr, bilden är inte klar förrän den har gått igenom en redigeringsprocess. Likadant är det idag trots digital teknik, vi har bara flyttat över allt till en dator istället.

Är du en seriös fotograf så fotar du oftast i RAW-format och vet att fotograferingen bara är halva jobbet, den andra halvan sker i datorn och tar i många fall längre tid än själva fotograferingen.

Redigeringsprogram.
Det program som fotografer i allmänhet brukar använda sig utav för redigering är någon version av Adobe Photoshop, det senaste programmet heter Photoshop CC och har en månadskostnad på runt 107:-, fotar du inte så mycket så kan det känns som ett dåligt upplägg, dock så får du även Adobe Lightroom inkluderat i det priset. Lightroom används för att organisera dina bilder så du lättare hittar dom.

Ett annat program är Adobe Photoshop Elements 14 som är en lättare version av det vanliga Photoshop CC, finns att få tag i för en engångskostnad runt 875:- Detta är framför allt billigare men har ändå de viktigaste funktionerna för lättare redigeringar.

Jag ska ge ett exempel på en redigerad och en icke redigerad bild för att visa hur stor skillnad det kan bli.

Den första är tagen direkt ur kameran som en RAW-fil, ingen redigering är gjord utan den är helt utan extra skärpa, kontrast osv. Då kamerans JPEG inställning var ställd helt platt så hade även en vanlig JPEG-fil sett ut på detta viset när den lämnat kameran. En del hade kanske varit nöjda med detta resultatet och lämnat det därvid.
040

Men självklart kan den bli mycket bättre efter lite redigerande.
Filen är körd genom Camera RAW som är en RAW konverterare för att fixa vitbalans, färg, kontrast och exponering. Sedan vidare till photoshop CC för att fixa till färgerna ytterligare.

Och här är resultatet, väldigt stor skillnad! Blev ett helt annat drag i både ljus, kontrast och färger, det här känns klart som en mer livfullare bild än tidigare.
041

Därför kan det vara viktigt att låta bilden gå igenom ett redigeringsprogram för att kolla så allt ser bra ut. I det här fallet så var ursprungsbilden uppenbarligen inget vidare då vi nu kan jämföra den med slutresultatet.

Ska du redigera så gör det hellre med måtta än att vräka på med massa kontrast, färg och annat bara för att det ska redigeras. Gör en preliminär redigering som du tycker ser ok ut, gå sedan tillbaka och jämför mot din originalbild.

Ibland kan originalet se bättre ut än den redigerade versionen, kanske behöver ditt original ingen redigering, eller gick det fel nånstans bland kontrast-spakar och färger.

Har du tillgång till ett redigeringsprogram så testa att använda det.

Leave a Reply