7. Vitbalans

071
Vitbalansen är en del av fotograferandet som många inte förstår eller ägnar en tanke åt men som är en mycket viktig bit av fotograferandet.

För att få korrekt temperatur i en bild så måste den vitbalanseras, olika ljuskällor kräver olika temperatur av vitbalansen. Säg att du fotar under lysrörsljus, ljuset från lysrör drar drar åt det kalla hållet vilket gör att bilden kommer se blåaktig ut om du inte ställer in vitbalansen rätt.

Du kan förstås sätta kameran på automatisk vitbalans och hoppas på att kameran prickar in den rätt, detta är inga problem om du skjuter bilder i RAW-format då vitbalansen kan ändras i efterhand i ett redigeringsprogram, men fotar du i vanlig JPEG så är det viktigt att ha rätt vitbalans från början.

En bild tagen under glödlampsljus drar åt det varma hållet vilket gör bilden mer gulaktig, detta måste kompenseras genom att göra bilden kallare. De flesta systemkameror har förinställda lägen så som solljus, glödlampa, lysrör, moln, skugga osv. Dessa kan användas om man inte vill köra automatiskt eller ställa in själv.

Du kan även använda nått som kallas för gråkort att balansera upp temperaturen i bilden. Men då det mest används till studiobruk så är det inget jag kommer ta upp här.

Här är ett exempel på hur det kan se ut när man får fel vitbalans.
Den första bilden är helt klart för kall, den ser väldigt blå ut i tonen och inget vi vill ha.
078
Nästa är alldeles för varm i temperatur, bilden blir istället gul i tonen och detta är heller inget vi vill ha.
077
Den här bilden har däremot korrekt vitbalans och alla färger ser bra ut.
079

Slutord
Är du osäker vilken temperatur på vitbalansen du ska använda vid fototillfället så ställ den bara på automatiskt, dagens kameror brukar pricka in den rätt ok. Är ljusförhållanden dåliga så det dock inte lika säkert att automat läget fungerar tillfredsställande, då bör du istället köra på något av de fasta lägena i kameran.

Leave a Reply