9. HDR

036
HDR
Det är många som vill veta vad HDR är och hur man skapar en sådan bild.
HDR står för High dynamic range eller på svenska högt dynamiskt omfång.

Exempel
Du är nu ute och fotar landskap, kontrasten mellan himmel och mark är ofta stor och då kan det svårt att få en bra exponering med bara en bild. Om du vill ha en bra exponering på marken så blir himlen ofta utbränd och förlorar detaljer. Gör du i stället tvärt om och exponerar himlen rätt så kan marken bli mörk och tråkig.

Exempel på överexponerad himmel och rätt exponerad mark.
slott01

Exempel på rätt exponerad himmel och underexponerad mark.
slott02

För att komma runt detta problemet så kan man skapa en bild med högre dynamiskt omfång. En del kameror har numera en inbyggd funktion som ger dig möjlighet att ställa kameran på HDR, allt detta gör är att över och underexponera en serie bilder, oftast 3st.

Du kan göra samma sak med kameran i manuellt läge. Ta en något överexponerad bild där marken ser bra ut, en normal exponering som ligger mitt emellan och sedan en lite underexponerad där du får med alla detaljer i himlen, du har nu skapat 3st bilder som du senare kan sammanföra i ett program för att skapa ett högre dynamiskt omfång, dvs bilden kommer att bli mer jämt exponerad i så väl ljusa och mörka delar.

Exempel på HDR från bilderna ovan.
I det här fallet använde jag bara 2 exponeringar som jag sedan maskade ihop i photoshop.
Det finns inget som säger att du nödvändigtvis måste använda just 3 eller fler bilder, använd den mängd exponeringar som ditt motiv behöver för att se bra ut. Nu håller ju inte GIF-animationerna den bästa kvalitén, men ger ju en fingervisning i alla fall.
slott_HDR_GIF

Viktigt
Ett stativ är alltid att föredra när man ska ta flera exponeringar och sedan sammanföra.
Du vill inte att kameran ska röra sig mellan tagningarna då slutresultatet blir suddigt.
Har du inget stativ så använd en fast punkt att ställa kameran på i stället.

Det är i vissa fall möjligt att handhålla om du kör en vidvinkellins och om du är stadig på handen, men bara om du använder kamerans inbyggda HDR funktion, börja du ändra slutartid manuellt mellan tagningarna så kommer resultatet bli en suddig bild i slutändan. Detta är dock inget jag rekommenderar, använd ett stativ.

Skapa bilden
Du är nu klar med första delen i att skapa en HDR bild, för att slutföra det så måste alla 3 bilder in i någon form av redigeringprogram, ett populärt program är Photomatix som går att få tag på Här.

Programmet är tyvärr inte gratis, men det går att ladda ner fullversion och testa fritt, nackdelen är att det ger dig en typ av vattenstämpel över dina bilder tills du har köpt en licensnyckel.

Är ett dedikerat HDR program nödvändigt?
Nej, ett dedikerat HDR program är långt ifrån nödvändigt.
Har du redan vanliga Adobe photoshop eller lightversionen Photoshop Elements så går detta bra att använda, där har du möjlighet att göra allt manuellt genom att maska ihop bilderna, eller om du i stället vill använda det inbyggda verktyget “Merge to HDR Pro” så går det bra.

Överdriv inte
Nätet svämmar över av så kallade “HDR-bilder”, men mer än ofta så är det bilder som ser ut på det här sättet. Bilden skapade jag i photomatrix program och någonstans gick det överstyr. Så här ska INTE en korrekt HDR bild se ut!
04

Vad vissa än påstår så är detta en hemsk bild och långt ifrån hur slutresultatet ska vara.
Detta är ett klassiskt nybörjarfel och något som bör undvikas.

Givetvis får du skapa din bild precis som du själv vill, go crazy om du känner för det, vissa bilder kan till och med bli lite roliga när det överdrivs. Det jag försöker säga är bara att en riktig HDR bild inte handlar om att få den att se så överdrivet ut som möjligt, du ska bara jämna ut de ljusa och mörkare partierna i din bild, that’s it!

En “äkta” HDR bild är den där det inte är helt uppenbart att tekniken HDR har används. Allt ska ser ut som det är taget från en exponering, precis som det mänskliga ögat uppfattar världen så ska även bilden se ut.

Hur ska jag göra då?
Reglagen ska användas med måtta, överdriv inte, allt du ska skapa är en bild som ser jämt exponerad ut i både himmel och mark. Nu skapar jag sällan HDR bilder med hjälp av 3 exponeringar då jag istället använder ett Reverse ND Graduated Filter för att få kontroll på himlen, då sker allt i en enda exponering.

Men när jag använde 3 expo HDR så föredrog jag att maska ihop bilderna i Photoshop i stället för t.ex Photomatrix då kontrollen på bilden är bättre där, men vill du i stället köra med ett dedikerat HDR program så är det inget fel i det.

Skapa en korrekt HDR
Här är ett exempel till, har dock använt 3 exponeringarna istället för 2 st som ovan då kontrasten mellan himmel och jord var mycket större här.
bat01

bat02

bat03

Efter att ha lagt alla 3 bilder i lager i photoshop och sedan maskat in det mörka i himlen så blev det så här. Du kan uppnå i stort sett samma resultat med Photomatrix, bara du är försiktig med spakarna.
bat_HDR_GIF

Slutord
Hur du går tillväga för att skapa en HDR är upp till dig själv, det finns inget som säger att du måste göra på ett visst sätt, använd det sätt som du tycker fungerar för dig. Men var försiktigt så du inte blir en i mängden av alla som överredigerar sina HDR bilder, skräckexemplet jag visade tidigare ser inte bra ut.

Brrrrrr…undvik!
04

Leave a Reply